Smoking vs jakkesæt: Sådan vælger du det rette outfit

Her hos Sjölin får vi ofte spørgsmålet: ‘Hvad skal jeg have på? Et jakkesæt eller en smoking?’ Og det er ikke så underligt. For det er nemt at forveksle en smoking og et jakkesæts funktion. Men fortvivl ikke. I dette blogindlæg vil vi kort og præcist forklare, hvornår du kan bruge den ene frem for det andet. 

Forskellen på de to typer af påklædning er mere betydningsfuld, end mange tror, og det er vigtigt at forstå nuancerne for at træffe det rigtige valg. En smoking er ofte forbeholdt mere formelle aftener – tænk særligt på gallamiddage og nytårsfester og bryllupper – mens et jakkesæt kan bruges til en bredere vifte af arrangementer, lige fra forretningsmøder til andre sociale begivenheder.

 

Forskellen på en smoking og et jakkesæt

For at klæde dig bedst på til at træffe den rette beslutning, er det væsentligt at kende til de detaljer, der adskiller en smoking fra et jakkesæt. Smokinger skærer en skarpere silhuet, har satinrevers og tilbydes typisk i mørkere farver som sort eller mørkeblå. Derudover bæres de sædvanligvis med en specifik type skjorte og en række accessories, som butterflies og manchetknapper

Jakkesættet på den anden side er mere alsidigt. Her kan man i højere grad skrue op og ned for, hvor formelt jakkesættet skal være, alt afhængigt af den anledning, man skal deltage i. Et jakkesæt fåes også et større antal materialer og ikke mindst farver. 

At forstå disse forskelle er nøglen til at træde sikkert ind på enhver scene med selvtillid. Dit valg skal afspejle både begivenhedens tone og din personlige stil, så du kan føle dig veltilpas og se passende ud, uanset hvor du går.

Karakteristik af smokinger

En smoking er et sæt formelt tøj til mænd, som typisk inkluderer en sort eller mørkeblå jakke med silkelapper på reversene, en matchende buks og en formel skjorte. Smoking bruges ofte til meget formelle begivenheder såsom bryllupper, gallamiddage og såkaldte ‘black-tie arrangementer’. En vigtig detalje er, at den traditionelt bæres med en butterfly og ikke et slips.

 • Jakke: Ofte med silkelapper på revers
 • Bukser: Matcher jakkens farve og stil
 • Tilbehør: Inkluderer typisk en butterfly

Karakteristik af jakkesæt

Et jakkesæt består af en jakke og bukser fremstillet af det samme stof og bæres med en skjorte og slips eller flue. Jakkesæt er mindre formelle end smokinger og kan bruges i forskellige sammenhænge, fra arbejde til mere afslappede sociale arrangementer. Forskellen i formaliteten ligger delvist i jakkesættets manglende silkeelementer og mere afslappede snit.

 • Jakke: Uden silkelapper på revers
 • Bukser: Matcher jakken i stof og farve
 • Tilbehør: Inkluderer ofte et slips, afhængigt af præferencer og anledning

Lejligheder og formål

Valget mellem smoking og jakkesæt afhænger stærkt af, hvilken begivenhed man skal til.

Til formelle begivenheder som f.eks. gallaer eller bryllupper, er en smoking den foretrukne påklædning. Din smoking bør være veltilpasset og komplementeret af passende tilbehør, herunder:

 • Hvid skjorte (helst med skjult knaplukning)
 • Sort sløjfe
 • Sort vest eller cummerbund
 • Laksko

Erhvervsmæssige sammenhænge

I professionelle og erhvervsmæssige sammenhænge er et jakkesæt mere passende. Jakkesættet tilbyder en stor fleksibilitet og kan varieres i farve og mønster, afhængigt af hvilken kontekst det skal optræde i. Et velsiddende jakkesæt signalerer professionalisme og kan indgå i din daglige garderobe. Overvej følgende når du vælger jakkesæt:

 1. Stofvalg (uld, bomuld, polyesterblandinger)
 2. Farvevalg (grå, navy, sorte toner er alsidige)
 3. Snit (slim fit, classic fit)

Et jakkesæt kan desuden tilpasses til mere afslappede begivenheder ved at kombinere det med en mere casual skjorte eller endog en fin strik.

Tilpasning til kropsfacon

Det er essentielt at vælge tøj, der komplimenterer din kropsfacon. En smoking kræver en skarpere og mere formel pasform og kan være mindre tilgivende for forskellige kropsformer. På den anden side, tilbyder et jakkesæt ofte mere fleksibilitet og kan skræddersys for at fremhæve dine bedste træk.

 • Smoking
  • Kræver præcis pasform
  • Mindre fleksibel til forskellige kropstyper
 • Jakkesæt
  • Kan skræddersyes til at passe perfekt
  • Mere tilgivende og fleksibel

Prisforskelle mellem en smoking og et jakkesæt 

Budget er en afgørende faktor i dit tøjvalg. Generelt er en smoking dyrere grundet dens mere formelle natur og anvendelsen af finere materialer. Et jakkesæt kan findes i forskellige prisklasser, hvilket giver mulighed for at vælge et, der passer både til din stil og dit budget. 

Hos Sjölin tilbyder vi dog både skræddersyede jakkesæt og skræddersyede smokinger. Til forskel fra mange andre steder, så er vores priser til at tage og føle på for langt de fleste. Derudover tilbyder vi langt flere farver og materialer end mange andre, hvorfor du kan få lige det jakkesæt eller den type smoking, som du gerne vil have. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvilken type outfit, der passer bedst til dig, så besøg en af vores butikker. Her kan vores erfarne og dygtige personale hurtigt hjælpe dig med at træffe den rette beslutning. 

Lad os skabe det perfekte outfit til dig

Har du i sinde at anskaffe dig et jakkesæt, eller en smoking, så er du landet det helt rette sted. Hos Sjölin er der intet, vi hellere vil hjælpe med, end at lave det perfekte jakkesæt eller smoking til dig. Tøv derfor ikke med at tage kontakt til os, hvis du mener, at vi skal have æren af at hjælpe dig med dette.

Du kan besøge os i et af vores showrooms i hele landet, hvor vi i fællesskab vil skabe det outfit, du drømmer om. Her vil du få foretaget en komplet opmåling, så vi kan få syet sættet efter dine mål. Til slut sørger vi også for en tilretning, så det sidder helt perfekt.

Tilbage til The Journal