Hvordan er dresscoden til bryllup for mænd?

Skal man deltage i et bryllup, er der mange ting, der skal være styr på forud for begivenheden. Det er tilfældet, uanset om man selv er brudgom eller blot er med som gæst.

En af de ting, der naturligvis skal være styr på, er påklædningen. Desværre er det ikke alle, der føler, at det er lige let at få styr på dette. Ofte handler det om, at de ikke ved, hvad dresscode for mænd til bryllup er.

Det er ganske forståeligt, at der er mange, der har svært ved at skabe sig et overblik over dette. Faktum er nemlig, at det slet ikke findes en fast dresscode, der er gældende for ethvert bryllup. Derimod er det noget, der varierer meget.

Dresscode til bryllup for mænd

Er du blevet inviteret med til en bryllupsfest, skal du selvfølgelig sørge for, at du overholder dresscoden. I langt de fleste tilfælde vil der nemlig være udstukket en dresscode fra brudeparret, hvorfor dette er, hvad du skal forholde dig til.

For nogen er det dog lettere sagt end gjort, da de ikke ved, hvad de forskellige udtryk, der ofte bruges i denne anledning, egentlig dækker over. Er du i tvivl om, hvad dresscoden dækker over, er der kun én løsning: ring og spørg.

Det er vigtigt, at du ikke tøver med dette, da du ikke har lyst til at skille dig ud fra de andre gæster. Du har hverken lyst til at møde op til havefesten iført smoking eller i en casual skjorte til gallafesten.

Ikke nok med, at du skal fokusere på at passe ind, så skal du naturligvis også vise brudeparret respekt på deres store dag, hvor de har gjort alt, hvad de kan, for at få tingene til at spille. Få derfor helt styr på dresscoden, inden du vælger dit outfit.

Hvad skal man være opmærksom på?

Du skal altid være opmærksom på dresscoden som bryllupsgæst, men du skal dog være særligt opmærksom, hvis den hedder enten 'galla', 'smoking' eller ’black tie’. Her er der nemlig helt særlige regler for, hvornår på dagen, de skal bæres. Det gælder både for gom og gæster.

Er der tale om en mere nedtonet havefest, er det altid en god idé, at du tager lange bukser på. Kig til ben holder nemlig ikke, hvorfor du også skal huske de lange strømper, så du undgår at vise bar hud, når du sætter dig til bords.

Dagen

Hvis der er tale om et bryllup, der bliver afholdt om sommeren, vil det være fint med et lyst jakkesæt i løbet af dagen. Er det et arrangement, der primært vil blive afholdt om aftenen, er det en bedre løsning at vælge et mørkt jakkesæt. Alt afhængigt af den pågældende dresscode, kan du iføre dig et slips eller en butterfly.

I denne sammenhæng er det også værd at påpege, at det altid er lettere at tage et slips eller en butterfly af, hvis du er den eneste, der har det på. Er du den eneste, der ikke har det på, er situationen en helt anden - og den er sværere at løse.

Hvis det fremgår af dresscode, at du skal være iført enten kjolesæt (White Tie) eller smoking (Black Tie), er det traditionelt set ment som værende aftenpåklædning. Derfor skal du iføre dig et pænt jakkesæt i kirken, medmindre brudeparret har givet udtryk for, at de ønsker andet.

Det er naturligvis også vigtigt, at du husker et par pæne lædersko. Det går ikke, at du ifører dig et par sneakers. Desuden er der også den gamle regel om, at den nederste knap i jakke og eventuelt vest aldrig skal knappes. Den regel gælder bestemt stadig.

Aftenen

Den mest udbredte opfattelse af et bryllupslook for mænd, er kjole og hvidt. På trods af dette, er det faktisk også det mindst brugte. Hvis det af din invitation fremgår, at du skal være iført et kjolesæt, er der lagt op til gallafest om aftenen, hvor du vil skulle bære den fornemme påklædning.

Her får du også mere frihed til at slå dig løs med tilbehøret, hvilket bl.a. omfatter silketørklæde, hat eller handsker. Det kræver dog, at det faktisk passer til din stil. Husk også, at et kjolesæt kræver skjorte med knækflip samt hvid vest med. Lakskoene skal også pudses.

Skal du være iført en smoking, bør det være med selvbunden butterfly. Du bør ikke vælge den lette løsning, hvor du ifører dig en variant, der allerede er bunden. Uanset hvis’ bryllup, du skal til, er det naturligvis vigtigt, at du gør dig umage i forhold til dit outfit.

Til et klassisk sæt skal du kombinere en hvid skjorte med traditionel flip samt sort sløjfe og hvid lommeklud. Er det et sommerbryllup, der måske endda bliver holdt udenfor, kan du også vælge at iføre dig en hvid smokingjakke. Igen er det en dresscode, der kræver, at lakskoene bliver pudset.

Regler for brudgommens påklædning

Når det kommer til brudgommens påklædning, gælder de samme regler, som er angivet herover. Der bliver derfor ikke gjort forskel på påklædningen fra brudgom til gæster, som det er tilfældet mellem brud og de kvindelige gæster.

I og med, at det er brudeparret, der selv beslutter dresscoden for deres bryllup, er man som brudgom selv herre over sit outfit. Da det er en dag, man kommer til at tænke tilbage på resten af sit liv, skal man naturligvis ikke gå på kompromis med sit outfit.

Du kan vælge ud fra traditionelle etiketter

Der er naturligvis en række traditionelle etiketter forbundet med brudgommens tøj. Når alt kommer til alt, er det dog op til dig selv at afgøre, om du ønsker at efterleve disse brudgom tøj regler. Det er nemlig dig selv, der bestemmer dette.

En smoking skal ikke bæres i kirken, hvis du vælger at følge etiketten. Selvom det er nydeligt og elegant sæt, er det ikke velset at være iført det i kirken, da det er et outfit, der forbindes med fest og druk.

På trods af dette, er der alligevel mange, der vælger at blive gift iført en smoking. Det står dig frit for at gøre dette, men vælger du at følge etiketten til punkt og prikke, skal du afholde dig fra at have det på under selve vielsen og først skifte til smoking efter kl. 18:00.

Det mest traditionelle sæt, er kjolesættet. Det er den rette beslutning for dig, der er vild med det klassiske look. Som følge af sættets særlige snit og sort/hvide farver, er det også kendt som pingvin-sættet. Vælger du dette outfit, skal det fremgå af invitationen, at dresscoden er kjole og hvidt.

Mange vælger jakkesættet

Det mest funktionelle valg, er at iføre sig et jakkesæt. Det er et passende valg for dig, der ønsker at købe et sæt, som du også kan bruge ved andre lejligheder, når brylluppet er overstået.

Du har mange muligheder, hvis du vælger at jakkesæt. Det kan nemlig fås i mange snit og farver. Da det skal bruges til et bryllup, er der mange, der vælger at holde sig til et diskret, men elegant jakkesæt, da det egner sig bedst til lejligheden.

Festhabitten har også vundet indpas i de seneste år. Habitten kan fås i flere forskellige snit og længder. Den kan endda fås i skinnende materialer, hvilket gør det til et mere festligt valg end jakkesættet. Derfor er det heller ikke et valg, der appellerer til alle.

Tilbage til The Journal